DDR3 е вид оперативна памет, който се използва в компютрите като основна системна памет. Той е предшественик на DDR4 паметта и е бил популярен в периода от 2007 до 2014 година. DDR3 паметите имат по-високо ниво на производителност и по-ниска консумация на енергия в сравнение с DDR2 паметите, които са били преди тях.

DDR3 памети се произвеждат с различни скорости на честотата, като по-високата честота означава по-високи скорости на пренос на данни. Те могат да бъдат използвани със системи, които поддържат DDR3 стандарта за оперативна памет и обикновено са налични в капацитети от няколко гигабайта.

Тези РАМ памети изискват 1,5 волта за работа и са съвместими с множество видове процесори и матерински платки. Те са обикновено по-евтини в сравнение с DDR4 паметите, но имат по-малка производителност в някои приложения, като това зависи от конкретната употреба и характеристиките на системата.

Паметите DDR3 имат по-ниски латентности (време за достъп до данните) в сравнение с DDR2, което им дава по-бърза производителност. Те могат да бъдат използвани за различни приложения, като игри, обработка на мултимедия, работа с графика и други.

DDR3 се различават от DDR2 паметите по техните конектори - първите използват 240-пинов конектор, докато вторите използват 240-пинов или 200-пинов конектор.

Въпреки че DDR3 памети са били използвани за дълъг период от време, те вече са представени от по-нови стандарти като DDR4 и DDR5 памети, които имат по-високо ниво на производителност и по-голям капацитет. Все още обаче има компютърни системи, които използват DDR3 памет, и те могат да бъдат полезни за потребители, които не изискват най-новите технологии или работят с по-стари програми и приложения.