Как да сглобя машина за копаене на криптовалути у дома?

Търговията с крипотвалути е тема, която от години вълнува милиони хора по света. Въпреки това, голям процент от световното население не са запознати с процеса на придобиване на виртуални валути.

На практика съществуват два начина за сдобиване с тях:

 1. Единият от тях е закупуване на валутата. Всеки ден голям брой хора инвестират средства в криптовалути с надеждата, че на по-късен етап тяхната цена ще се повиши и те ще реализират печалба, след като ги продадат.
 2. Вторият начин всеки да се сдобие с виртуални валути е копаенето. Не е тайна, че то изисква подходящо оборудване за копаене на криптовалути, за да може да бъде достатъчно ефективно. Независимо от достъпността и наличието на всички компоненти на пазара, мнозина се затрудняват при сглобяването на копачката и стартирането на процеса копаене.

 

Сглобена от нас копачка или готова конфигурация?

            Въпреки, че можете да си вземете готови, сглобени машини за копаене, знайте че те не винаги са добро решение, тъй като се продават на твърде високи цени. Инвестицията може да се окаже нерентабилна предвид факта, че копаенето ще се извършва в домашния условия.  Поради тази причина, по-добрата идея е придържането към копаене с помощта на видео карти, които сме монтирали сами у дома.

Компоненти на машината за копаене

Най-общо казано, конфигурацията включва всички основни части на един компютър:

 • графична карта (видео карта)
 • захранване
 • процесор
 • РАМ памет
 • дънна платка
 • твърд диск

            Преди да бъдат закупени, обаче, трябва да бъде избрана рамка или място, където всички те да бъдат поставени и свързани. В много от случаите се използват отворени метални рамки, сглобени под формата на квадрат. Те са достатъчно стабилни и гарантират отлично охлаждане на системата.

Как се свързват компонентите?

            Свързването на всички компоненти става по същия начин, както при всеки един компютър.

 1. Процеса започва с поставянето на дънната платка и свързване на всички компоненти към нея. От важно значение е избраното място да бъде гладко и равно, за да се избегнат бъдещи повреди;
 2. Веднага след това към нея се прикрепя процесорът и неговият охлаждащ вентилатор, като между двете се поставя термална паста;
 3. В последствие всички РАМ памети се поставят в съответните слотове;
 4. Твърдия диск се свързва към дънната платка и захранващото устройство;
 5. Следващият етап е свързването на захранващите устройства. Тяхната роля е ключова във всеки компютър, тъй като осигурява необходимото количество електричество, за да може системата да функционира. Независимо каква мощност изисква конфигурацията, препоръчително е капацитета на захранващите устройства да я надвишава. Всички компоненти се свързват към захранването, а то от своя страна към електрическата мрежа;
 6. За да бъде завършена конфигурацията, следва да се поставят видео картите. За по-голямо улеснение се препоръчва използване на т.нар. Райзър карти. Благодарение на тях, графичните карти могат да се свържат към дънната платка без да се поставят във слотовете. Това се случва чрез USB и Molex кабели. Единственото условие е видео картите да бъдат закрепени за рамката, за да могат да бъдат свързани по-лесно.

ОС и софтуер за копаене

            Макар всички компоненти да са вече свързани, това не е достатъчно за започване на копаенето.

Необходима е операционна система, която да бъде инсталирана, включително всички нужни видео драйвери. На практика процесът на инсталация включва едни и същи стъпки като с този, който се изпълнява за домашните или офис компютри. Необходимите средства са монитор, свързан към системата и USB флаш памет, съдържаща инсталационните файлове на операционната система.

            От тук нататък единственото, което е необходимо, е да се избере и инсталира софтуер за копаене на криптовалути. Едни от много примери са BFG Miner, CG Miner, NiceHash и др.

            В последствие трябва да се избере басейн за копаене и да се направи регистрация в него. За да може процеса да започва автоматично с пускането на системата, се настройва „BAT” файл от “cmd.exe”.  

            Мнозина инсталират още софтуер за „overclock”, което позволява да се настройват ядрата на видео картите, увеличаване на тяхната мощност, памет и т.н. Това дава възможност за избиране на максимално ефективни настройки.