Сглобяване на компютър: Конфигурирай и сглоби компютър (онлайн ръководство)

Ако сте сред хората, които са изкушени от мисълта сами да сглобят компютъра на своите мечти, знаем, че това не е само защото обичате да творите с ръцете си. Предполагаме, че имате известна яснота как да конструирате система, която напълно да удовлетворява изискванията и желанията ви.

При адекватен подбор на компонентите асемблирането тип “Направи си сам” може да сумира по-нисък бюджет за машина от висок клас със силни параметри, в сравнение със сходен модел, който е предварително сглобен за продажба на дребно. Разбира се, закупуването на употребявани компютри също е вариант, който в PCLife препоръчваме, защото компонентите им са подновени и бързи, а цената – ниска.

Трябва да започнем с това за какво ви е необходим новият компютър. Ако искате да поддържа най-новите видео игри и да гледате 4К филми, без да забавя, ако ще оперирате с тежки програми за видео и звукообработка, то имате нужда от по-мощна конфигурация във всяко отношение.

За гейминг ще ви е необходима по-скъпа и бърза видеокарта. За “масивен” софтуер пък от значение е по-силен процесор. Ако пък предимно ще използвате настолния компютър за работа с офис приложения и за браузване в интернет, можете да се спрете и на по-лека версия.

Подборът на компонентите е ключов

След като си определите целите, идва ред да подберете правилните компоненти. Това е ключова стъпка, в която не е желателно да допускате грешки, защото те ще доведат до евентуални допълнителни харчове и нежелано чакане. Проверете съвместимостта на компонентите, които сте си избрали.

Абсолютно задължително е процесорът и дънната платка да бъдат съвместими!

Тук няма място за компромис. Ако вашият процесор не пасва в сокета на дъното, оттам насетне нищо не е възможно. Важно е и RAM-паметта да бъде съобразена с параметрите на даден motherboard, тъй като можете да си купите най-бързата оперативна памет, но тя да не работи на максимума от капацитета си, ако това не е съобразено с възможностите на дъното.

Ако не сте наясно как точно да конфигурирате машината елемент по елемент, потърсете съвета на специалисти в тази област като тези от PCLife. Със сигурност ще ви дадат правилните насоки и ще ви консултират за всеки детайл, за който имате съмнения дали е подходящият и дали ви е необходим.

Не пестете от обема на кутията

Ако търсите компактен модел, той може да работи приемливо, но в никакъв случай впечатляващо. Приемаме, че щом сте готови сами да се наемете с асемблирането, то и изискванията ви към машината са по-високи.

Затова изберете по-обемна кутия, за да може да съберете вътре това, което си представяте, че трябва да е част от системата. А вътрешният обем на кутията не трябва да е изпълнен до краен предел. Повече въздух означава и по-добро охлаждане, въпреки че със сигурност ще се погрижите и за него.

След като сте избрали правилната кутия, както и останалите компоненти, идва време за сглобяване на компютъра. А процесът в общи линии е праволинеен, но не изключва грешки.

Сглобяване на компютър стъпка по стъпка

1) Монтиране на компоненти върху дънната платка. Преди да закрепите motherboard-a към кутията, е добре да наредите няколко от ключовите елементи върху него, защото вероятно така ще ви бъде по-удобно.

  • Поставяне на процесора. Вече стана дума, че сокетът трябва да съвпада с този на дъното. Уверете се, че е здраво захванат към платката.
  • Монтиране на охладителя за процесора. Почти всеки CPU си има вентилатор, който върви в пакета. Ако сте поръчали отделен, трябва да сте сигурни, че пасва добре и че конекторите са съвместими със слотовете на дъното.
  • Поставяне на RAM-паметта. Дъното обикновено има от два до четири слота за оперативна памет. Ако използвате две RAM платки, препоръчително е да не ги поставяте една до друга, а да ги монтирате на позиция 1 и 3 или 2 и 4.
  • Монтиране и на самата дънна платка върху предназначеното за нея място върху кутията. Използвайте т.нар. Motherboard stand-off – обикновено 4 специфични винтчета, специално включени в комплекта именно за да прикрепите дъното към корпуса. След като бъде монтирана платката, трябва да се свържат и съответните конектори от кутията към дъното.

2) Монтиране на захранването

Още веднъж се спираме на това колко е важно да изберете компонент с правилните параметри. Иначе захранване обикновено се закрепва в горния ъгъл на кутията при повечето десктопи.

От съществено значение е да си подредите добре кабелите и да ги насочите към съответните слотове, към които трябва да се свържат с другите компоненти. Постарайте се да няма преплитане. Всички дънни платки вече имат PCI Express слот.

3) Поставяне на видеокартата.

Ако държите на високи графични параметри, това ще бъде един от компонентите, за който ще отделите по-осезаема част от бюджета. Може и да не използвате външно GPU, а да разчитате на вградената карта, ако компютърът не е предназначен за гейминг или за детайлна видеообработка.

Разгледайте нашите видео карти втора ръка – имаме добри предложения на топ цени!

4) Монтиране на твърдия диск

Това е вашият Storage – мястото, което ще съхранява всичките ви данни при работа с компютъра. Можете да избирате между двата вида памет – SSD и HDD, като повечето конфигурации позволяват използването и на двата вида памет.

След като сте сигурни, че сте свързали захранването с всички елементи от вътрешността на кутията, които имат нужда от електричество, идва време да свържете и самия компютър с монитор. Включвате машината и екранът светва - значи сте изпълнили всичко правилно.

Ако не, може да се наложи да се върнете стъпка по стъпка назад. Четете внимателно инструкциите за всеки детайл, обикновено всичко е обяснено достатъчно подробно и нагледно.