На какви устройства можем да съхраняваме данните си?

В днешни дни е трудно да си представим света без всички smart устройства като компютри, телефони, телевизори и т.н. Макар всяко едно от тях да изпълнява различна функция, всички си приличат по едно – съхраняват определено количество информация и данни.

Благодарение на бързото развитие на технологиите днес са достъпни редица устройства, които могар да ни послужат за записване и пренос на данни.

Според типа устройство, което използваме, се групират в три групи:

1. Вътрешно съхранение

Всички компютри са способни да записват информация, благодарение на едно устройство – хард диск. Днес са налични два типа  - HDD (Hard Disk Drive Storage) и SSD (Solid State Disk). Най-общо казано, HDD дисковете използват науката за магнетизма. Те се състоят от въртящи се магнетични плочи, върху които с помощта на четящи глави се записва и презаписва информацията.

SSD дисковете представляват по-нова технология и са по-бързият от двата вида вътрешни устройства за съхранение на данни. Това се дължи на факта, че те използват флаш памет и не се изисква механично въртене на плочи и движение на глави. Този вид дискове използва същия тип модули като при оперативната памет – SRAM и DRAM. Бързината на SSD е за предпочитане, но това е и главната причина те да бъдат значително по-скъпи.

2. Външно съхранение

Всяко вътрешно устройство разполага с определен капацитет за съхранение на информация. Това означава, че рано или късно свободното пространство ще бъде недостатъчно, а едва ли е добра идея да се трие информация. Добрата новина е, че днес са достъпни устройства за съхранение на данни, които не са част от структурата на компютъра. Примери за такива са всички SD карти и флаш паметите. Прехвърлянето на данни става чрез USB портовете на компютърното устройство. Освен това, всички лаптопи разполагат с вход за SD карти, докато за настолните компютри е необходим преходник с USB накрайник. Тук  могат да се добавят още преносимите твърди дискове, които също могат да се използват за външно съхранение на данни.

3. Мрежово съхранение

Мрежовото съхранение на данни е един от най-предпочитаните методи в днешни дни. То включва онлайн сървъри, т. нар. NAS устройства (Network-Attached Storage), както и облачно съхраняване.

  1. При първия тип файловете се запазват в локални сървъри, като всеки би могъл да контролира кой да има достъп до информацията.
  2. Oт своя страна, NAS устройството представлява компютър, който се използва единствено като сървър за запазване на данни. Неговото предимство е, че може да бъде свързван към рутер и всеки, който има достъп до интернет, би могъл да  достъпва и прехвърля файлове към него.
  3. Третият тип е облачното съхранение, което е най-съвременният начин за съхранение на данни. Днес са налични редица платформи, които позволяват качване на файлове онлайн и тяхното споделяне с приятели. На практика то действа по същия начин като NAS устройствата, но с разликата, че тук управлението на информацията се извършва единствено и само онлайн.

 

Всеки един метод за съхранение има своите предимства и недостатъци. Ако физическите носители на информация биха могли да се повредят, то онлайн съхранението на данни крие рискове за пробиване на системите за сигурност от хакери. Въпреки това, всеки от тях носи удобства и са надежден начин да запазим ценната информация.