Правилна експлоатация на лаптопa = по-дълъг живот

Правилна експлоатация на лаптопa = по-дълъг живот

 

  Технологичното развитие през годините води до появата на изобретения, които носят редица удобства на човечеството. Един от ярките примери са лаптопите. Независимо дали се използват за работни цели или забавление, те станаха неизменна част от нашето ежедневие. Най-голямото удобство, което преносимите компютри носят е, че могат да бъдат използвани навсякъде. Така те ни свързват с близките ни хора, когато сме на път, и позволяват да извършваме работните си задължения далеч от офиса и работното място. Независимо дали са нови или употребявани лаптопи, всички те изискват грижи, които могат да спомогнат удължаването на техния жизнен цикъл.

 

Как да се грижим за частите на лаптопа?

 

   Батерията е един от най-важните компоненти в преносимите компютри. Благодарение на нея, лаптопът може да бъде използван навсякъде, без да бъде свързан към електрическата мрежа. За да се запази по-дълго  капацитетът на батериите, е желателно лаптопите втора употреба да не бъдат натоварвани прекалено, особено при наличие на високи температури в стаята или работното помещение. Освен това е силно препоръчително батериите да бъдат премахвани, в случаите когато лаптопите се ползват с включени в контакт зарядни устройства. Ако предполагате, че вашата батерия е вече за смяна, прочетете статията в нашия блог, за да разберете колко живот ѝ остава.

 

    Един от главните причинители на повреди в преносимите устройства втора ръка или новите такива, са храните и напитките. Храненето пред компютъра е добре познат навик, който може да окаже негативно влияние върху устройството. Попадането на трохи между бутоните на клавиатурата може да доведе до нараняване на платката на клавиатурата. Освен това, разливане на каквато и да е напитка върху лаптопа, би могло да доведе до непоправими щети на неговите вътрешни компоненти – дънна платка, процесор и т.н.

 

   Като неизменна част от всеки лаптоп, дисплеите също изискват внимание. Не се препоръчва да се поставят вещи върху лаптопа, когато е затворен. Това може да доведе до надраскване на екрана, вследствие от притискането му към клавиатурата.  Освен това,  при затваряне на лаптопа се уверете, че няма предмети върху клавиатурата, които да бъдат причина за непоправими щети. С цел предотвратяване на такива, е силно препоръчително лаптопите да бъдат държани и носени от страната на батерията.

 

   Праха, мръсотията и космите са причина номер едно за прегряване, последвано от забавяне работата на преносимите устройства и поява на неизправности. Навлизането им в отворените пространства може да доведе до задръстване на вентилатори за охлаждане и изгаряне на вътрешни компоненти. За да не се налага да купувате допълнително части за лаптоп впоследствие, е силно препоръчително да се избягва  допускане на домашни любимци в помещенията, където се ползват лаптопите. Освен това, преносимите устройства не трябва да се използват върху легла, дивани и меки повърхности. Така се намалява риска от попадане на прахови частици и косми в отворите на панела.

 

   Както при всяка друга техника или вещ, състоянието на лаптопите пряко зависи от грижите, които се полагат за тях. Спазването на няколко прости правила, както и честото им почистване, може да окаже влияние както за външния вид, така и за високата ефективност и дълговечност на преносимите компютри.   

   

Този сайт използва бисквитки