Разлики между вградена и външна видео карта

Преди да се посочат разликите между вградената и външната видео карта, трябва да се направи разяснението, че те всъщност представляват хардуер, който се поставя в обособен слот на дънната платка. Реално и едните, и другите, са във вътрешността на лаптопа, а не са периферно устройство, което да се намира извън него.

Предимствата на вградената видеокарта

Предимствата, които притежава вградената видео карта, се свеждат до няколко основни.

Първото нещо е свързано с това, че благодарение на размера си пестят място в корпуса на преносимия компютър. Едно от важните неща за този вид компютри е да се предотврати тяхното прегряване. Освободеното пространство, което е налично благодарение на вградената карта, води до по-оптимизирано охлаждане на системата. Липсата на необходимост от захранване на тази видеокарта не разхищава енергия от батерията, което спестява честото ѝ зареждане. Още по-полезното е, че тя служи по-дълго с всяко следващо зареждане.

Както всеки продукт, вградената видео карта има и своите недостатъци, които се свеждат до това, че процесора трябва да се натоварва с изчисления за графиката, което всъщност забавя едновременната работа с няколко програми. Другото, което може да се посочи е, че графичното ядро не разполага със собствена видео памет, което се отразява на общата производителност на компютъра. Мощността на този вид карти е слаба.

Предимства на външните видеокарти

Външните видеокарти от своя страна се отличават със специален процесор и собствена оперативна (RAM) памет. Което е причина да изискват и повече енергия. Това води до по-честото зареждане на батерията, защото отнемането на повече енергия я изтощава по-бързо. Тъй като те заемат повече място от вградените, при голямо натоварване отделят повече топлина, като при по-топло време температурата се увеличава още повече. Това може да доведе до повредата на всички елементи на преносимия компютър, като най-вече могат да бъдат засегнати процесора и самите видео карти.

Разликата с вградената видео карта се изразява на първо място в това, че външните видео карти не отнемат от общата памет на лаптопа, както правят вградените, тъй като имат собствена оперативна памет. Те могат да поемат всичките или поне повечето изчисления, които са свързани с графиката. От това се подразбира, че те са значително по-мощни от вградените. Затова са и предпочитани от хората, които не само използват компютрите си за основни програми. Те биват използвани за оперирането с няколко програми и приложения едновременно. Също се предпочитат и от запалянковците, които обичат да прекарват времето си в играенето на игри, които изискват именно мощността на външната видео карта.

В сайта предлагаме селекция от проверени видео карти втора употреба на неустоими цени – разгледайте ги!