Варианти за по-добро охлаждане на лаптопа

Ако вашият лаптоп има проблеми с охлаждането, рискувате да се сблъскате с една от най-често срещаните повреди при този тип компютри – прегряването.Прегряването на лаптопа е нещо, което някои от нас приемат за нормално, особено когато и температурите навън са високи,  но това може да блокира работата на компютъра и да саботира вашите планове.През летните месеци е много вероятно да се окаже, че плътно затворените в шасито на лаптопа компоненти, повишават значително неговата температура и всичко това се отразява на цялостната му работа. Той започва да работи бавно, да блокира често и да не може да възстанови нормалната си температура за дълго време.Трябва да сте особено внимателни при покупката на лаптоп втора ръка – изрично попитайте дали лаптопа загрява бързо, варианти за охлаждаща подложка, както и дали се предлага с гаранция и сервиз в случай на повреда.

Как да осигурим по-добро охлаждане на лаптопа все пак? Ето няколко съвети от нас

Компонентите на лаптопа са плътно затворени в неговото шаси. Всеки един компонент отделя определена температура при работа. Сами не можем да преценим дали това води до прегряване, ето защо е добре да следим вътрешната температура  на лаптопа като си инсталирате специална програма.Можете да изтеглите безплатно от Интернет програми като Real Temp, Core Temp, SpeedFan.За да осигурите по-добра работа  на вашия лаптоп, е необходимо да го поставяте върху права и гладка повърхност, вместо да го държите върху себе си. Съвсем естествено е при работа с лаптопа върху вашите колене, той да се загрява още по-бързо и да има проблеми с охлаждането. Дори и поставен на диван или леглото, лаптопът не може да работи добре, тъй като текстилната повърхност затруднява циркулацията на въздух през специалните отвори, които се намират в долната част на кутията.За повече удобство и по-добро охлаждане, можете да си купите охлаждаща поставка за лаптоп. Тя не е скъпа и ефективно ще понижи температурата на вашия лаптоп. Обикновено е изработена от метал и притежава вентилатор, който ефективно разсейва топлината.Охладителни подложки или поставки за преносими компютри можете да поръчате и онлайн като повечето сайтове, които ги предлагат, имат и форма за контакт, където можете да зададете въпросите си във връзка с охлаждането на лаптопа.Винаги когато можете, използвайте автоматичното захранване на лаптопа. Някои модели са проектирани така, че консумират повече енергия и загряват повече,  когато са включени директно в електрическата мрежа. Дори и да не ви се налага, сравнете температурата при работа на лаптопа, включен към мрежата и при използването на автоматичното захранване. Ще се уверите, че при втория вариант, лаптопът ви ще „грее” по-малко.

Коя е рисково високата температура?

Прието е, че температура в диапазона 55-60 градуса е максимално допустимата при работата на лаптопа. Ако вашият лаптоп надвишава тази температура, трябва да знаете, че съществува опасност да изгори процесора, дънната платка или видео картата. Можете да проверите каква е температурата на вашия лаптоп в  сайта www.срu-wоrld.соm