Как да подберем монитор според нуждите ни

Мониторът е също толкова важна и съществена част от компютъра, колкото и процесорът, хард диска и останалите компоненти, без които той не може да работи добре. Истината е, че винаги можем да разберем кога цялостната работа на компютъра е затормозена и той е бавен, а също така да усетим, когато мониторът не e на ниво. Именно в монитора се взираме в продължение на часове и често се оказва, че натоварваме очите си до такава степен, че работоспособността ни рязко спада и чувстваме умора и тежест в областта на слепоочията. Ето защо е важно да не пестим пари и усилия, за да намерим най-подходящия за нас и нашата работа монитор.

Това важи в най-голяма степен, ако ни се налага да работим по 7-8 часа на компютъра или лаптопа. 

На кои характеристики да акцентираме при избор на монитор?

На първо място разбира се, трябва да се изясни колко средства можем да отделим за покупката.Изборът на монитор много зависи и от това какъв тип работа извършваме на компютъра. Характеристиките при покупка на монитор за хора, които ще обработват изображения са едни, а за онези, които основно играят игри – други.

·         За хора, които използват предимно офис пакети и се занимават с текстообработка например, може да се окаже, че прекалено малките монитори не са особено подходящи. Те правят четенето на текстове с нормална големина на шрифта доста трудно, тъй като се изисква напрягане, поради това, че буквите изглеждат по-ситни.

·         Освен бюджета, важно е и за какви цели ви е монитора. Ако ще програмирате, резолюцията му може да бъде от 2560х1440 (16:9) или 1980х1200 (16:10).

·         Ако предимно сърфирате и гледате филми на него, ще ви е нужен малко по-голям по размер монитор.

·         Какво е качеството на картината на монитора зависи от това каква е матрицата му. Типът матрица е важна характеристика при избор на монитори.

·         Друга важна особеност е големината на монитора. Това също зависи от естеството на работата ви. При по-голям диагонал можете да отворите повече приложения и да работите едновременно, но все пак най-често потребителите избират 22-24 инчови монитори, равняващи се на около 60 см. Това се смята за „златната среда“, що се отнася до големина на монитора.

·         Съотношението на страните също е важно. Съотношение 16:10 ще ви снабди с доста добра работна площ. Голяма част от LCD монитори са с площ 16:9. Все пак, важна е не само големината на екрана, а резолюцията. Не правете компромиси с нея. Именно разделителната способност ви осигурява работната площ при работа с различни програми. Дори и да ви изкушават други екстри, не се хвърляйте на монитори с резолюция по-ниска от Full HD 1920x1080 пиксела.

·         При избор на монитор трябва да се има предвид и важността на стойката при работа, ето защо все повече професионални и полупрофесионални монитори са с възможности за корекция на наклона на екрана.