Какво трябва да знаете преди да закупите монитори втора ръка?

Много хора се замислят да закупят монитор за компютър втора ръка чак когато разберат, че висококачествените нови такива за твърде скъпи. И тъй като хората не могат да си позволят тези нови монитори, те избират следващия най-добър вариант – монитори втора ръка. Това е много добър вариант, ако искате да закупите монитор втора употреба, който да има екран с добро качество и е на достъпна цена. Много екрани, като LCD дисплаите например и особено по-големите, все още са във високия ценови клас.

Геймърите, които обичат да имат повече от един екран, също предпочитат да купуват монитори втора ръка, тъй като са с по-ниска цена. Когато купувате използвани монитори, трябва обаче задължително да проверите няколко неща. Повредата ли е единственото нещо, за което трябва да се притеснявате, когато купувате употребяван монитор? Или има нещо друго, за което трябва да внимавате? Отговорът е да – има още няколко неща, за които трябва да внимавате. Ето всичко, което трябва да знаете преди да закупите монитор втора ръка!

 1. Общо състояние

Попитайте продавача, от който ще закупите вашия монитор втора употреба, за гаранцията му. Ако той е все още в гаранционен срок, трябва да поискате и гаранционната карта. Можете също да проверите това и като се свържете с този, който е издал гаранционната карта първоначално. Ако планирате да го купите онлайн, уверете се, че купувате вашия монитор втора ръка от надежден уебсайт като PCLIFE.BG!

Проверете дали сайтът за продажби е реномиран и доверен бранд. Не купувайте продукти от неизвестни или ненадеждни сайтове. Търсете и правете поръчки от сайтове, чиито правила за връщане са достатъчно добри, че да не можете да ги пропуснете. Така ще сте сигурни, че ако възникне проблем, ще получите точен отговор и бърза реакция. Те биха могли да покрият таксите за връщане на вашия монитор втора ръка и да ви върнат заплатената за него сума.

 1. Цена на монитори втора ръка

Винаги проверявайте цената на употребявания монитор преди да го закупите. Разбира се, проверете дали тя е достъпна за вас, но освен това проверете и дали цената не е твърде ниска за използван монитор, тъй като обикновено мониторите втора употреба на по-ниска от реалното цена имат скрита причина за това. Сравнете и цената на нови екрани от същия модел и тази на мониторите втора ръка. Ако не можете да си позволите да закупите продукта на предложената цена, можете да опитате и да предложите нова оферта на продавача. Ориентирайте се към монитори втора употреба, които имат прилична цена, в противен случай – не си заслужава.

 1. Колко време е използван монитора втора употреба

Никога не купувайте компютърен екран, ако е твърде стар или прекалено много използван. Опитайте се да намерите монитор втора ръка, който е използван 3 или по-малко години. Ако е използван 4 или 5 години, помислете добре дали наистина имате нужда от точно този модел, тъй като силно препоръчваме да не избирате толкова стари монитори за компютър.

 1. Физически тестове

Проверете и физическото състояние на избрания от вас монитор втора ръка като обърнете внимание на пукнатини, драскотини или други подобни повреди. Проверете състоянието и на свързващите кабели и изходите за такива.

Включете екрана и го оставете да работи за около час. Така ще можете да проверите дали екранът ще загуби яркостта си или дали има вибрации по него. Не забравяйте да проверите и дали избрания монитор втора употреба ще загрее след като е бил включен за известно време.

Проверете за “dry joint.” (сухо съединение). Това е най-честата неизправност при всички монитори втора ръка. При този тип дефект дисплеят не работи след като се затопли. Можете да проверите екрана за този проблем като го включите и работите с него между 30 минути и един час. Ако избрания монитор втора употреба не работи добре или внезапно изгасне, след като е загрял, очевидно е повреден.

 1. Проверете настройките

Понякога, някои монитори втора ръка не работят добре, ако се разместят настройките им. За да избегнете такъв тип проблеми, трябва да проверите настройките им и дали те са правилно настроени. Можете да направите това чрез менюто на монитора, използвайки неговите копчета. Настройките, които трябва да проверите дали работят добре са:

 • Светлина
 • Контраст
 • Режим (автоматичен режим, режим за филми и т.н.) 
 1. Тестове на екрана

Ще трябва да направите и няколко теста на екрана, за да се уверите, че съответния монитор втора ръка е все още в добро състояние. Ето и кои са те:

 • Загубени пиксели

„Загубените“ или повредени пиксели са грешка в хардуера. За съжаление, няма как да поправите това напълно. Повредените пиксели „засядат“ с един цвят, а загубените са тези, които изцяло остават черни. Можете да проверите избрания монитор за компютър втора ръка за загубени пиксели като отворите изображение на цял екран, което да съдържа различни цветове като червено, зелено, синьо и бяло. Когато правите тази проверка, уверете се, че няма по-тъмни или по-светли петна там, където трябва да има ярки цветове.

За да тествате избрания от вас монитор втора ръка, отворете браузър на цял екран. След това отворете уеб страница, която е изцяло съставена от един цвят. Проверете отново същите цветове, изброени по-горе. Можете също и да смените фона на екрана като върнете този от фабричните настройки и проверите как изглежда.

 • Стойност на гамата

Повечето LCD монитори имат стойност на гамата 2.2, което е идеално за Windows, а 1.8 е подходяща стойност за устройствата на Mac.

 • Проверка на сайтове и приложения

Можете да изтеглите различни приложения за тестване на екран от интернет и с тях да проверите какво е качеството на вашия. Тези тестови програми ще тестват също и за заседнали или загубени пиксели. Също, можете да проверите нивата на шум или общото качество на всеки използван монитор с тези приложения. Можете да използвате и такъв тип уебсайтове, които тестват как се представя дадения монитор втора употреба.

Други методи за проверка на монитори втора ръка

Можете също да проверите избрания монитор за компютър втора ръка за трептене, изкривяване на изображенията и цветни линии на екрана. Може да потърсите различни видеоклипове за тестове на екрана си в YouTube и да ги възпроизвеждате на компютърния екран. Докато провеждате такива тестове, винаги използвайте режима на цял екран. По тези начини можете да проверите и да разберете дали мониторът наистина си струва да бъде закупен или не.

Надяваме се, че нашите съвети са били полезни и ще можете да използвате нашите насоки за „Какво трябва да знаете преди да закупите монитори втора ръка“. Ако все още имате някакви съмнения или въпроси, не се притеснявайте да се свържете с нас!

Монитори втора ръка от PCLIFE

Нашите монитори втора употреба на реномираните марки DELL, HP, Lenovo, EIZO и Mix, които предлагаме в PCLife, са с класа на световно равнище и са ултра запазени – почти като нови!

Страхотната цена не е за сметка на тяхната безупречна функционалност, особено по отношение на матрици и на реални, приятни за окото цветове, което е от значение за работещите пред монитор, независимо дали са професионалисти или геймъри. Отделно от основните характеристики, всички монитори втора ръка на PCLife ви предоставят и екстри, като наличието на USB hub, WEBCAM, Pivot и други.

В избора на монитор втора ръка можете да се ръководите от същите принципи, както когато избирате нов: за какво ще го използвате, желан размер на дисплея, резолюция, налични портове, контраст, време за реакция и т.н.

Размерът на монитора, посочен в характеристиките, винаги се измерва диагонално и най-често е изразен в инчове. По-големите монитори предоставят повече работно пространство, което се търси за по-сложни програми с многобройни менюта и няколко прозореца, например това може да са софтуери за редактиране на снимки, електронни таблици и други тежки програми.

В случай че сте средностатистически потребител, тогава е добре да потърсите монитори втора ръка с размери не по-малък от 21 инча. Дизайнерите и геймърите обикновено се нуждаят от още по-голям екран, тъй като предлага по-голяма видима област за работа или игра. Трябва да се има предвид, че по-големите употребявани монитори са по-тежки.

НОВО от PCLife – геймърски компютри втора употреба

Веднъж разбрали техническите термини, трябва да решите кой от нашите монитори втора употреба ще отговаря на вашите ежедневни нужди.

Вие сте:

 • Обикновен потребител: използване на компютъра за типични ежедневни дейности като работа в офис, сърфиране в интернет и гледане на филми. Препоръчваме ви да се придържате към моделите монитори втора ръка от средния клас като минимум, тъй като те обикновено предлагат значително по-ясна картина за малко по-висока цена. Потърсете поне 23-инчов монитор втора ръка, с минимална честота на опресняване от 60 Hz.
 • Геймър: Можете да оперирате със среден по големина употребяван монитор с висока честота на опресняване и ниско време за реакция, което може да подобри вашето преживяване при бързо движещи се екшън игри. TN мониторите обикновено са по-добри от VA и IPS екраните за сериозни геймъри, поради по-бързото им време за реакция.
 • Дизайнер: потърсете монитори втора употреба с PLS / IPS матрица и 4K резолюция. Те предлагат много високо качество на изображението с цветово възпроизвеждане, което е много по-точно от LCD/LED екран.

Всички наши монитори втора ръка пристигат с безплатна доставка!

Завършете конфигурацията с PCLife – задължително разгледайте нашите изгодни компютри втора употребаупотребявани принтери и скенери.