PCLife е директен вносител на всякакви марки баркод скенери и баркод четци втора ръка. Перфектното качество и ниските цени на нашите баркод скенерите и баркод четци втора употреба са идеално решение за вашия магазин, склад и др. Безплатна доставка до 24 ч. с опция преглед и тест.

Баркод четец: начин на работа

Нямаше да има много смисъл от баркодовете, ако нямахме технологията всъщност да ги разчетем. Всеки баркод четец трябва да може да чете черно-белите линии върху продуктите изключително бързо и да подава тази информация на компютър или терминал за плащане, който може да ги идентифицира незабавно, използвайки продуктова база данни.

Ето как работи един баркод четец..

Нека приемем, че баркодовете са обикновени двоични модели на принципа включване-изключване, като всяка черна линия съответства на единица и всяка бяла линия е нула. (знаем, че истинските баркодове са по-сложни от това, но нека нещата да са прости.)

  1. Сканирането чрез бар скенери става чрез LED светлина или лазерна светлина върху баркода.
  2. Светлината се отразява обратно от баркода в откриващ светлина електронен компонент, наречен фотоелектрическа клетка. Белите зони на баркода отразяват повече светлина; а черните зони отразяват по-малко.
  3. Докато бар четецът се движи покрай баркода, клетката генерира модел от импулси за включване-изключване (on-off), които съответстват на черните и белите ивици. Така че за кода „черно черно черно бяло черно бяло черно черно“, клетката ще бъде „off off off on off on off off."
  4. Електронна схема, прикрепена към вашия баркод четец, преобразува тези импулси за включване/изключване в двоични цифри (нули и единици).
  5. Двоичните цифри се изпращат на компютър, свързан към бар скенера, който открива кода като 11101011.

В някои бар четци има една фотоелектрическа клетка и докато премествате главата на скенера към продукта (или продукта покрай главата на скенера), клетката открива всяка част от черно-белия баркод. В по-сложните бар скенери има цяла линия от фотоелектрически клетки и целият код се открива наведнъж.

В действителност баркод четците не откриват нули и единици и произвеждат двоични числа като начин на идентификация: те откриват поредица от черни и бели ивици, както показахме тук, но ги преобразуват директно в десетични числа, давайки десетично число като отличително за всеки продукт.

Видове баркод четци

Има различни видове баркод скенери за баркодове и то за всякакви видове приложения. В малките удобни магазини обикновено ще намерите основния четец на баркод със стик.

Най-простите баркод четци изглеждат като електронни химикалки или огромни бръсначи. Те осветяват с червена LED светлина върху черно-белия баркод и след това разчитат модела на отразената светлина със светлочувствителен CCD или низ от фотоелектрически клетки. Ако имате баркод четец като писалка, трябва да го прокарате през баркода, за да може да се достигне до всеки блок от черно или бяло, а CCD и фотоклетките четат целия код наведнъж.

В натоварен и оборотен супермаркет е по-вероятно да видите много усъвършенстван лазерен скенер. Той обикновено е вграден в основата на касовата лента, под стъкло и може дори да видите лазерния лъч, който отскача с висока скорост от въртящо се колело, така че да чете продуктите мигновено.

За какво се използват баркодовете?

Баркодовете могат да се използват за различни стоки и инвентар, но най-често ги разпознаваме като идентификационните кодове, принтирани върху продуктите в магазина.

Ако управлявате голям магазин с много стока или с често голям поток от хора, нужно е да следите всичко, което продавате, за да сте сигурни, че винаги сте заредени с това, което най-много се купува. Най-простият начин да се случи това е като обикаляте по щандовете и проверявате къде има нужда да се зареди допълнително стока.

Друга алтернатива е да записвате какво клиентите купуват и да съставяте листи с направените покупки, за да ги ползвате по-късно при зареждане. Това може и да е постижимо за малък магазин, но какво ако имате по-голям магазин със стотици или хиляди продукти?

Има и много други трудности, които застават на безпроблемното управляване на магазин. Ако маркирате всичките си артикули с техните цени, но трябва да промените цените преди да продадете всички стоки, ще трябва да сложите цени на всичко отново. А какво ще кажете за кражбата от магазини? Ако видите, че много бутилки уиски липсват от рафтовете, можете ли наистина да сте сигурни, че сте ги продали всички? Как да разберете дали някои не са всъщност откраднати?

Използването на технология с баркод в магазините може да помогне за решаването на всички тези проблеми. Тя ви позволява да поддържате централизиран запис в компютърна система, която проследява продуктите, цените и наличността на склад. Можете да променяте цените толкова често, колкото искате, без да се налага да поставяте нови етикети с цени на всичките си бутилки и опаковки.

Можете и незабавно да видите кога наличността на определени артикули е на изчерпване и да поръчате допълнително. Тъй като технологията с баркод е достатъчно точна, можете да сте сигурни, че всички липсващи артикули (които не изглежда да са продадени) вероятно са били откраднати – и съответно, да ги преместете в по-сигурна част от вашия магазин или да ги защитите с RFID етикети.

Базирана на баркод система като тази има три основни части.

  1. Първо, има централен компютър, работещ с база данни (система за записи), която пази информация за всички продукти, които продавате, кой ги произвежда, колко струва всеки един и колко имате на склад.
  2. Второ, има баркодове, отпечатани върху всички продукти.
  3. И трето, има един или повече баркод скенери, които могат да четат баркодовете и да се извършва плащане.