Как да свържем компютър с телевизор Wi-Fi?

Всички нови телевизори почти неизменно са смарт, т.е. могат да бъдат използвани и като компютри. Или по-скоро като външни монитори за вашия лаптоп или настолен компютър втора ръка. Свързването беше възможно и преди десетилетие със съответните кабели и конектори. Това е валидно и в днешно време, но все пак безжичната комуникация е доста по-удобна.

Директно свързване на телевизора с Wi-Fi източника

Ако си купите нов смарт телевизор, той може да се настрои за свързване с интернет още при самото му стартиране. Т.е. самият ТВ сет може да бъде насочен към същия Wi-Fi източник, който ползвате и за домашния си компютър. Можете да въведете потребителско име и парола и чрез дистанционното управление, въпреки че става доста по-бавно, отколкото посредством клавиатура. Но може да се свърже и по този начин.

Свързване на телевизора с мобилен телефон

Модерните ТВ устройства са създадени така, че да бъдат лесно управлявани директно от мобилния телефон. За целта трябва да изтеглите съответния софтуер и да го инсталирате на смартфона си. Следва бърза регистрация и вече можете да сменяте канали от тъчскрийна или пък да браузвате в интернет, ползвайки три пъти по-широк дисплей, отколкото този на компютъра.

Свързване на компютъра с телевизора чрез  HDMI

Остава въпросът как да се свърже вече самият компютър с телевизора. Вашият HDMI кабел си остава надеждно решение, но ако търсите wireless вариант, ви е необходимо устройство от типа на Google Chromecast. То също използва HDMI порт, както USB вход на ТВ.

Програми за свързване на компютъра и телевизора

Свързването на компютъра и телевизора посредством WiFi става като се създаде папка на компютъра, който я споделя. ТВ сетът е свързан към мрежата, но все пак е необходим и софтуер, който да управлява достъпа до файловете. Сред популярните и безплатни програми са Universal Media Server или Домашен медия сървър (руски вариант).

 

1. След като отидете на сайта на избраната от вас програма, натискате „Изтегляне“.

2. След това трябва да инсталирате съответния софтуер.

3. Ще се отворят прозорци, които ще покажат какви промени ще бъдат направени при това свързване. Можете да избирате каква част от данните и функциите на компютъра да бъде пренасочена към телевизора.

4. Когато се отвори прозорец за настройки, в който трябва да изберете кои папки (директории) ще бъдат показвани и от телевизора, трябва да ги маркирате и да натиснете бутона „Добавяне“.

5. Компютърът трябва да индикира, че телевизорът се е появил в списъка с намерените устройства. Това означава, че връзката е осъществена успешно.

 

Имайте предвид, че всеки телевизор и всеки софтуер имат своите специфики. Ако свързването е неуспешно, върнете се стъпка по стъпка назад и вижте дали не пропускате нещо.

 

Този сайт използва бисквитки