Безжично свързване на лаптоп с телевизор - как да свържа компютър с телевизор?

Всички нови телевизори почти неизменно са смарт, т.е. могат да бъдат използвани и като компютри. Или по-скоро като външни монитори за вашия лаптоп или настолен компютър втора ръка. Свързването беше възможно и преди десетилетие със съответните кабели и конектори. Това е валидно и в днешно време, но все пак безжичната комуникация е доста по-удобна.

Директно свързване на телевизора с Wi-Fi източника

Ако си купите нов смарт телевизор, той може да се настрои за свързване с интернет още при самото му стартиране. Т.е. самият ТВ сет може да бъде насочен към същия Wi-Fi източник, който ползвате и за домашния си компютър. Можете да въведете потребителско име и парола и чрез дистанционното управление, въпреки че става доста по-бавно, отколкото посредством клавиатура. Но може да се свърже и по този начин.

Свързване на телевизора с мобилен телефон

Модерните ТВ устройства са създадени така, че да бъдат лесно управлявани директно от мобилния телефон. За целта трябва да изтеглите съответния софтуер и да го инсталирате на смартфона си. Следва бърза регистрация и вече можете да сменяте канали от тъчскрийна или пък да браузвате в интернет, ползвайки три пъти по-широк дисплей, отколкото този на компютъра.

Свързване на компютъра с телевизора чрез HDMI

Остава въпросът как да се свърже вече самият компютър с телевизора. Вашият HDMI кабел си остава надеждно решение, но ако търсите wireless вариант, ви е необходимо устройство от типа на Google Chromecast. То също използва HDMI порт, както USB вход на ТВ.

Програми за свързване на компютъра и телевизора

Свързването на компютъра и телевизора посредством WiFi става като се създаде папка на компютъра, който я споделя. ТВ сетът е свързан към мрежата, но все пак е необходим и софтуер, който да управлява достъпа до файловете. Сред популярните и безплатни програми са Universal Media Server или Домашен медия сървър (руски вариант).

  1. След като отидете на сайта на избраната от вас програма, натискате „Изтегляне“.
  2. След това трябва да инсталирате съответния софтуер.
  3. Ще се отворят прозорци, които ще покажат какви промени ще бъдат направени при това свързване. Можете да избирате каква част от данните и функциите на компютъра да бъде пренасочена към телевизора.
  4. Когато се отвори прозорец за настройки, в който трябва да изберете кои папки (директории) ще бъдат показвани и от телевизора, трябва да ги маркирате и да натиснете бутона „Добавяне“.
  5. Компютърът трябва да индикира, че телевизорът се е появил в списъка с намерените устройства. Това означава, че връзката е осъществена успешно.

Имайте предвид, че всеки телевизор и всеки софтуер имат своите специфики. Ако свързването е неуспешно, върнете се стъпка по стъпка назад и вижте дали не пропускате нещо.

Убедени сме - започвайки четенето на този текст, мнозина от вас се сещат, че са прибрали старо мобилно устройство някъде в дома/офиса и са забравили за него. Някогашният ви телефон „отлежава” в някоя кутия, чекмедже или дори неясно къде, тъй като преди време просто не сте знаели как да постъпите, когато сте спрели да използвате апарата. Всъщност, може би въпросният GSM е оставен за резерва, а това е и един вариантите на въпроса какво правим със старите телефони. Но когато резервите станат повече, идва време да се отървем поне от част от тях.

Ако апаратът все още има стойност

Продажба през OLX или Facebook Marketplace

Ако мобилното устройство работи, но просто е морално и технологично остаряло, с чиста съвест можете да се опитате да го продадете. Това, което за вас вече не отговаря на изискванията и потребностите, може да свърши работа другиму. Не очаквайте кой знае каква възвръщаемост, важното е, че ще отиде при някого, на когото ще бъде полезно, а вие, освен че ще се отървете от ненужна вещ, ще вземете и минимална сума.

Като първоначална вноска при покупка на нов телефон

Старият смартфон (ако не е твърде стар) може да се използва и като стартова вноска при покупка на следващия телефон. Така новият ще ви излезе по-евтино, тъй като предоставяйки предишно устройство, ще получите отстъпка от цената.

Разгледайте нашите телефони iPhone втора употреба

Рециклиране на стар телефон

Дори и да не функционира, старият телефон може да бъде рециклиран или заменен за ваучер. Мобилните компании и магазините за техника имат схеми за изкупуване на излезли от употреба апарати, тъй като те могат да се използват за рециклиране. Дори и при апарати от предишното поколение – обикновените GSM-и, а не смартфоните, има ценни елементи, които се използват в направата на смартфони.

Първи телефон за детето или играчка-телефон

Ако е работещ, ваш стар телефон може да бъде и първи телефон на детето. Ранното експониране на мобилните технологии в живота на малчуганите не е препоръчително. Но постепенно запознаване е допустимо, особено с устройство, което дори да се счупи, щетата няма да е сериозна. От стария телефон ще има повече полза, когато излезе от онази кутия или чекмедже, в която сте го оставили и забравили преди няколко години.