Копаенето на Bitcoin отново носи печалба

Пазарът на криптовалутите не само е жив, не само надига глава, но и копаенето на биткойни отново носи перспективи за печалба и на дребните инвеститори.

Не така изглеждаше ситуацията във втората половина на 2018 г., когато станахме свидетели на значителен спад при всички валути, включително и най-популярната. Цената на почти всяка криптовалута падаше, което правеше неизгодна или поне силно рискова всяка инициатива за копаене на биткойн. Разходите за електричество при използване на машина за копаене на биткойни в домашни условия надхвърляха възвръщаемост от добива им.

Пролетта на тази година обаче донесе промяна, след като стойността на дигиталната валута, създадена от Сатоши Накамото, отново започна да расте стремително. Прагът за „излизане на нула” при копаене на Bitcoin не може да бъде определен с абсолютна точност, но в средата на април варираше между $3,550 и $4,350 при цена на водещата криптовалута от $5,250 за BTC. В този момент това означаваше печалба от поне 900 долара за всеки добит биткойн. Конкретната калкулация зависи все пак от нивото на оборудване и сумата инвестирана в него, както и от цената на електричество, тъй като това е основен фактор, когато се запитаме как се копаят криптовалути.

Всеки може да се оборудва

Оборудване за биткойн копач цена може да се намери и на българския пазар, като цените са по-ниски в сравнение с преди година. Това се дължи на общия спад на цената на една машините за копаене, вследствие на спада на цената на самата криптовалута.

За да си сглобите сами копачка, трябва да прочетете доста по темата или да се консултирате с експерт точно каква видеокарта или ASIC система да си купите. Ако искате да изградите ригове, това изисква сериозна инвестиция (от няколко хиляди до десетки и дори стотици хиляди левове), но може и да се изплати в големи размери при продължаващ ръст на стойността на водещата криптовалута. Закупуването на по-бюджетна копачка за биткойн също е вариант, но и възвръщаемостта от нея няма да е впечатляваща.

Имате ли някакъв алтернативен източник на енергия на разположение (вятър, слънце, вода), който можете да впрегнете, за да избегнете или намалите зависимостта от електропреносната мрежа? Ако е така, то това със сигурност би било от огромна полза за вас в процеса на копаене на криптовалутите.

Алтернативата е да се включите в някоя ферма и да си закупите дял. Такъв тип предприятия са оборудвани не с една машина за копаене на биткойн, а с цели ригове. В този случай инвестицията е в част от хеш мощността на въпросната ферма, а не в закупуване на копачка. Рискът е по-малък, но и печалбата зависи от общото разпределение на плюса на фермата.