Какво е ПОС терминал и как работят ПОС системите?

ПОС терминал е устройство за приемане на директни плащания с дебитни и кредитни карти. По вид те могат да бъдат настолни (стационарни), или за вграждане в други системи, като те представляват устройства, които се приемат като част от по-голяма система.

Едно от предимствата, с които се характеризира ПОС терминалът е, че използването му позволява самото извършване на плащанията да става много по-лесно и по-бързо. В днешно време, в което технологиите напредват с голяма бързина, търговията на дребно, като масова, е един от основните потребители на ПОС терминали.

Приложение на ПОС терминалът

Приложението на ПОС терминалите може да се сведе до няколко основни точки.

  1. Първото, което прави устройството, е да чете информация от кредитната или съответно дебитната карта на клиента, като тази информация се използва за нуждите за осъществяване на самото плащане – нито повече, нито по малко. Това от своя страна води до намаляване на измамите при този вид плащане.
  2. Второто, което прави, е да провери дали средствата в картата са достатъчни, за да може да се извърши самото плащане. Ако има достатъчно средства, плащането се приема, в противен случай на устройството изписва, че няма наличност. В такъв случай, устройството може да се рестартира и да се направи нов опит. Ако и той е неуспешен това означава, че този вид услуга не може да бъде извършена.
  3. Ако има наличност по сметката на картата, следващото нещо, което ПОС терминалът ще направи, е да трансферира средствата от сметката на клиента към сметка на продавача. Така услугата е извършена до край.
  4. Последната стъпка се свежда до това самата сделка да бъде записана като доказателство и да отпечата разписка и за продавача и за клиента. Така информацията за покупката я има черно на бяло и не могат да се извършват измами.

POS системата, от своя страна, включва всички устройства, които се намират на касовото работно място в магазина. Това е така наречената видима част, която всъщност е видима за клиента. Тя е тази част, до която той има достъп, за да наблюдава как се извършва процедурата. Има и така наречената вътрешна, невидима част, която управлява и контролира всички процеси. 

Понякога плащането изисква време, а не всеки разполага с такова. Именно затова една от целите на ПОС системата е да се увеличи скоростта на обслужване на клиентите. Скоростта и бързината обаче не са за сметка на качеството на обслужване, а напротив. Другата цел на този вид система е да се намали  вероятността от грешки или измами от страна на персонала или от страна на клиента. Използването на тази система за осигурява пълна прозрачност над извършваните операции и дейности и от двете страни – доставки, ревизии, брак, фактуриране и други. Едно от най-важните предимства на ПОС системите е възможността за справки и анализи.

В началото на своето създаване ПОС терминалите и системите са били изградени по един начин, който е поставил основите на такъв вид дейности. Ако се следят последните тенденции в технологиите, новите съвременни модели на  ПОС терминали са изградени на базата на сензорни екрани, което прави използването им много по-удобно.

Ако бизнеса ви има нужда от ПОС система, но не сте предвидили средства за това, ние от PCLife.bg имаме решение за вас! Разгледайте нашите ПОС терминали втора ръка на конкурентни цени и с проверено качество.

Безплатна доставка до 24 ч.
99% Позитивни мнения
14 дни право на връщане
Провери преди да платиш
Винаги добра цена

Този сайт използва бисквитки