Любопитни факти за компютрите

 1. През 1985 година е регистриран първият в света домейн, който носи името symbolics.com и работи и до днес. През 2009 г. домейнът е закупен от XF.com и си остава най-старият дот-ком домейн.
 2. Установено е, че само 1/20 секунди са необходими на човек, за да прецени даден сайт. Да, това е времето за което той решава дали си заслужава да продължи да разглежда неговото съдържание. 
 3. Уикипедия е онлайн справочник-енциклопедия, „натоварената“ с нелеката и отговорна задача да побере цялото знание на човечеството. Проектът е с впечатляващи мащаби и включва 2 655 000 000 + думи и 33 412 715 статии. Най-много са статиите на английски език.
 4. „Бащата“ на компютъра е Джон Винсънт Атанасов. Създавайки сметачна машина с отделна памет, той поставя началото на едно велико техническо творение, което промени света. Интересен факт от живота на известния американски физик, електроинжинер и математик е, че до края на живота си е държал  ръчно сметало на своето бюро. Друг всеизвестен факт за Джон Атанасов, с който се гордеем, е неговият български произход.
 5. Достигането до решенията, свързани със  създаването на първия компютър АВС, не се случва в кабинет или експериментална зала. Атанасов иска да се откъсне от непрекъснатите провали, докато работи по сложния проект и решава да се разсее като шофира. Той кара колата си без посока и се озовава в крайпътен бар в Илинойс. Точно там открива търсените решения, за начина на работа на бъдещата машина.
 6. Годината е 1941 - изобретеният компютър от Атанасов и неговия дипломант Клифърд Бери е способен да реши 29 уравнения едновременно и да съхранява информация.
 7. Киберфобия /ciberphobia/– това е панически страх от компютри и работа с тях. От него могат да бъдат засегнати както обикновени хора от всяка възраст, така и компютърни специалисти. 
 8. Обратното заболяване е свързано с пристрастяването към социалните мрежи и прекарването на прекалено много време в кибер пространството – нарича се интернетмания. 20 000 са зависимите от интернет в Китай. Част от хората  се лекуват в болници като при лечението им се прилага електрошокова терапия.  
 9. Една от най-известните социални мрежи Фейсбук свързва хора от цял свят и всеки ден към нея се включват 600 000 нови потребители. За едно денонощие в Twitter се пускат над 4 милиона съобщения. 
 10. Компютрите заемат важно място във всяка една сфера от нашия живот, а изучаването на  компютир и медицина са едни от най-желаните специалности в света. Връзката между компютрите и медицината датира от 50-те години на мин. век, когато е и зората на компютрите. През 60-те год. на ХХ век възникват и диагностичните компютърни програми в медицината, с което благородната дисциплина става все по-точна в диагностиката на редица заболявания. 
 11. Най-старият работещ компютър в света е CSIRAC (Council for Scientific and Industrial Research Automatic Computer), намира се в Мелбърн, Австралия и през 2017 година удари шестдесет и осмата си годишнина.