Работни станции: Подходящи ли са за геймърски машини?

Могат ли работни станции да се използват за игри?

Това е въпрос с нееднозначен отговор. В интернет пространството има множество публикации за предимствата и недостатъците на едното и другото, но същественият въпрос е дали, все пак, една професионална работна станция може да бъде подходяща за гейминг и ако не е съвсем, може ли да бъде пригодена?

Техническо сравнение на гейминг компютър с работна станция

Тъй като работните станции почти навсякъде превъзхождат геймърските компютри, може да се каже, че всички класни работни станции ще се представят също толкова добре, колкото и висок клас компютри за игри. Това обаче зависи главно от видеокартата – ако е налична висококачествена Quadro или RadeonPro графична карта, тя ще си пасне с високия клас компютърни игри безпроблемно.

Разгледайте нашите тук: геймърски компютри втора ръка.

Въпреки това, ако моделът е по-достъпен, с ограничен VRAM, тогава няма да е същото. Трябва да се отбележи, че тези карти не са оптимизирани за игри, а за много видове професионален софтуер като CAD Autodesk, което може да повлияе неблагоприятно върху производителността по време на игра, макар и само с малък марж.

А дали може да се използва геймърски компютър като работна станция?

Още веднъж, всичко зависи от спецификациите и колко ще цените времето си.

По същество, ако компютърът може да работи с определен софтуер, можете технически да го използвате като работна станция. Въпреки това, поради хардуерни ограничения, компютърът може да отнеме значително повече време за обработка на заявки, в сравнение с една професионална станция.

Например, една професионална работна станция ще има повече полза от X79 платформа и 3930 и 3960 I7 екстремни процесори, както и 16GB или повече RAM. Игралните компютри не изискват нито едно от тези неща, с изключение на платформата, за която трябва x3 SLI за голяма резолюция и/или игри с няколко монитора. Това е тази резолюция, която определя от какъв хардуер се нуждаете за игри.

Не всички игри поддържат правилно многоядрените процесори, още по-малко ще използват т. нар. “хипер-резба”. Ако имате нужда от работна станция, просто я изградете. Докато използвате правилните GPU, работната станция ще прави много добри игри, но нещо като ODE2 или дори 3 не е задължително да работят добре като геймърска станция.

В заключение може да се обобщи, че видеокартата е най-важният компонент в игралния компютър. Тя може да бъде неразделна част от работна станция, също така, ако се използва за тежки задачи: редактиране на снимки, на видео, 3D моделиране и др. Когато изберете Nvidia Quadro или AMD RadeonPro, вие ще имате чисти графични процесори на работни станции.

Този сайт използва бисквитки