Как да удължим живота на батерията на нашия лаптоп

Искаме да използваме техниката възможно по-дълго, без да се притесняваме, че ще ни предаде точно, когато ни е най-необходима. 

Ако спазваме няколко съвсем обикновени правила, можем да помогнем да удължим живота на батерията на нашия лаптоп. Разбира се, с течение на времето, батериите деградират и това е неизбежно, затова е добре да имаме резервно зарядно за лаптоп под ръка, но все пак, ако нямате такова, има няколко начина да удължите нейния живот.
 

Ето кои са простичките правила, които трябва да спазваме, за да работи батерията ни по-дълго:

  • Добре е да не използвате батерията твърде често, защото при всяко едно зареждане, нейният живот намалява.
  • При използване на вашия лаптоп без зарядно към него, батерията трябва да бъде изразходена до край. След това изхабяване на батерията, тя трябва да бъде заредена, а след това извадена от компютъра, заедно със зарядното.
  • Ако експлоатирате батерията само тогава, когато наистина се налага, ще удължите значително живота й. Когато сте у дома и тя не ви е необходима, дръжте батерията извън устройството, но винаги следете дали тя не в компютъра, преди да изключите зарядно от него.
  • Не бива да оставяте батерията да се изтощи до край и едва след това да я включвате към зарядното.
  • Добре е да стартирате зареждане при около 40 % от заряда на батерията и да я оставите да се зареди на 100%. Щом тя е напълно заредена, спира да използва зарядното, а електричеството се използва за работата на лаптопа.
  • С времето батериите се нуждаят от калибриране, тъй като започват да показват грешни проценти на степента на зареждане. Това се дължи на електронната схема, която всяка батерия има. Ето защо при 30 цикъла на зареждане трябва да се прави един цикъл на калибриране на батерията. Така запазвате както информацията, съхранявана във вашия лаптоп, така и риска от дефекти в операционната система. За да се осъществи правилно калибриране, трябва да се отдели поне ден, така че планирайте добре работата си и не пренебрегвайте важността на този процес. От него зависи по-дългият живот на батерията на вашия лаптоп и правилните показатели за това колко процента е заредена тя.

Вместо заключение ще споменем, че и най-скъпия и надежден лаптоп не представлява нищо, ако е с изтощена или повредена батерия. Така че още от момента, в който изберете вашия модел преносим компютър, помислете и за това как ще се грижите за него и живота на батерията му. Някои от съвременните лаптопи се отличават с по-издръжливи батерии, което се установява след тестване от страна на производителя, така че е от значение не само как използвате лаптопа, но и каква марка е той.