Ноутбук Vs. нетбук Vs. Лаптоп - Каква е разликата?

Има ли изобщо някаква разлика между тези две понятия?

Така вероятно биха отвърнали немалко хора, които използват редовно и двата термина.

Специализираните издания и сайтове за технологии, а и магазините за техника, говорят за лаптоп и ноутбук като за сходни или припокриващи се типове преносими компютри. И това донякъде наистина е така – при всички положения говорим за преносими компютри, които могат да се използват на различни локации, без да са включени (поне не и непрекъснато) в електрическата мрежа. Двата термина наистина се смятат едва ли не за взаимозаменяеми, но все пак не са абсолютни синоними, макар и границата между понятията да е особено тънка.

Термините "ноутбук", "нетбук" и "лаптоп" се използват за да опишат преносими компютри, но те могат да имат различни характеристики и спецификации. Ето ги основните разлики между тях:

 1. Ноутбук (Laptop):

 • Терминът "ноутбук" е най-често използваният и описва преносим компютър със средни размери, който се използва за ежедневни задачи като сърфиране в интернет, работа с документи, гледане на филми и други.

 • Обикновено има по-големи екрани (често между 13 и 17 инча) и по-бързи процесори, които му осигуряват по-добра производителност и възможности.

 • Ноутбуците често имат повече портове за свързване на периферни устройства като принтери, външни хард дискове и др.
 1. Нетбук (Netbook):

 • Терминът "нетбук" се използва за по-малки и по-евтини преносими компютри, чиито главна цел е осъществяване на базови задачи като сърфиране в интернет, проверка на имейли, писане на текстове и други.

 • Обикновено имат по-малки екрани (често между 7 и 10 инча) и по-слаби процесори, които обаче позволяват на батерията да издържи по-дълго време.

 • Нетбуците нямат толкова много портове за свързване на периферни устройства и са предназначени предимно за базови задачи.
 1. Лаптоп (Laptop):

 • Терминът "лаптоп" е по-общо използван и може да обхваща както ноутбуци, така и нетбуци, както и други преносими компютри с различни размери и характеристики.

 • Обикновено се използва като синоним на "ноутбук" и "преносим компютър" и обхваща цялата гама от преносими компютри с различни характеристики и целеви групи.

Има единствено различия в спецификациите и характеристиките между тези три типа преносими компютри, но в общи линии, те са сходни по функционалността си като преносими компютри, които работят на батерия.

Лаптоп е по-общия термин.

Буквално преведено, това е компютър, който можем да поставим в скута си (от английски lap - скут). Лаптоп може да се смята за общото название на цялата група от този вид техника – преносимите компютри.

Ноутбукът е вид лаптоп.

Или казано по друг начин – не всеки лаптоп е ноутбук, но всеки ноутбук е лаптоп.

Да не забравяме, че на пазара се появиха и устройства, които се определят като нетбук или ултрабук. Те са с по-малки размери и по-леки от стандартния лаптоп – тяхната компактност е предимството им, но пък обикновено имат по-базови технически характеристики. А ноутбук се възприема от мнозина, включително и специалисти, точно като понятие, което замества това, което в предното изречение наричаме стандартен лаптоп. Размерът на дисплея е между 14 и 16 инча, а теглото - между 2 и 3 килограма. Но няма ли вече и по-леки преносими компютри? Има, а именно в този показател може да се открие тънката разлика.

Ноутбукът тежи по-малко

Когато говорим за електронно устройство, което се пренася от едно място на друго непрекъснато, теглото определено има голямо значение.

Стандартния ноутбук има маса от около 1,3 кг, докато лаптопите са двойно по-тежки.

Разликата уж не е голяма, но не е и маловажна, особено при продължително носене на компютъра на гръб.

Ноутбукът е по-тънък и компактен

Ноутбуците освен, че са по-леки, са и по-тънки, което допълнително ги прави по-компактни, макар и по размер на дисплея да се вписват в посочените по-рано стандарти от 14-16 инча.

Ноутбукът има (малко) по-слаби технически характеристики

При тънкия ноутбук може да няма място за поставяне на CD устройство например, каквото намираме при малко по-масивния стандартен лаптоп. Като технически характеристики обаче е по-трудно да се открият по-сериозни различия, тъй като там срещаме по-голямо припокриване между понятията, особено в последно време.

До преди десетина години се смяташе, че лаптопът е преносим заместител на настолния компютър с много близки до неговите параметри и функционалности. А това, което тогава се наричаше ноутбук, беше устройство с много по-скромни възможности.

С течение на годините тази разделителна линия се поразми, тъй като показателите за RAM памет, харддискова вместимост, капацитет на процесора и видеокартата на ноутбука се доближиха до тези на стандартния лаптоп.

Но не съвсем. Разгледайте наличните употребявани лаптопи в магазина ни.

Смята се, че по-масивният лаптоп все пак предлага малко по-добър хардуер, издържливост на батерията и охлаждане, а освен това се възприема и като по-здравия и издръжлив преносим компютър.