Кои компютърни и лаптоп части се чупят най-често?

Компютрите и лаптопите се отличават със своята здравина и устойчивост във времето. Производителите в бранша инвестират изключително много в това отношение, за да предложат на клиентите си надеждни продукти с дълъг експлоатационен период. Независимо на какъв лаптоп или компютър ще се спрете, рано или късно един от многото компютърни компоненти ще се повреди, което ще наложи неговата смяна.

Не можем да бъдем сигурни коя точно част ще се счупи и кога ще се случи това, но има една група части за лаптопи, които се повреждат доста по-често от останалите.

Кои точно са те? Селектирахме ги в следващите редове.

Дънна платка

Ремонт или смяна на дънната платка се налага често при старите лаптопи. Различни са факторите, които оказват влияние върху здравината на дънната платка и водят до нейното дефектиране.

Сигурен неин враг безспорно е топлината.

Прегряването на лаптопа/компютъра е много сериозен проблем, който уврежда и други компютърни компоненти. Потребителят би могъл да влияе до известна степен върху прегряването, като избягва да поставя своя лаптоп върху мека мебел или друг тип повърхности, възпрепятстващи въздушния поток към охладителната система, както и като почиства редовно хардуера на лаптопа. Влагата също е фактор с вредоносно значение за дънната платка. Положителното в случай на повреда е, че дънната платка може да се ремонтира до ниво елемент. В случай че компонентът е напълно неизползваем, смяната е неизбежна. Употребата на втора ръка резервни части за компютри/лаптопи осигурява алтернативна възможност за справяне с повреда от този тип на достъпна цена.

Твърд диск

Твърдият диск съдържа няколко на брой диска, които по време на работа се въртят с много високи обороти. В случай на удар, вследствие на изпускане на лаптопа или компютъра, докато е включен, може да се предизвика драскотина върху повърхността на дисковете. Последствията обикновено се изразяват в загуба на данни, което само̀ по себе си е доста неприятно. От друга страна, подобна повреда може да доведе и до търсенето на нов твърд диск за лаптоп или компютър.

Батерия или зарядно

Почти при всички производители на лаптопи батерията е един от най-износващите се компоненти. Средният живот на литиево-йонните батерии, използвани в производството на лаптопи и познатите ни мобилни устройства, е около 2 години. Този период обаче варира, в зависимост от множество фактори - активна работа с нея, прегряване и ред вредни потребителски навици, които не са обект на настоящата статия. За щастие има няколко начина как да удължим живота на батерията на лаптопа, които сме ви представили в друга статия от блога.

В редица случаи замяната с нова батерия е наложителна и много по-рано. Покупката на батерия за лаптоп леново, а и на други марки мобилни компютри, ще ви предостави важния компонент на много достъпна цена. Разбира се, бихте могли да работите и с включено зарядно, но това до голяма степен ограничава мобилността ви. От своя страна, зарядните за лаптоп също често се повреждат. Сред множеството предложения от части за компютри със сигурност ще откриете и правилното зарядно за лаптоп втора ръка, което ще ви свърши чудесна работа.

Матрица

Матрицата е неразделна част от лаптопа, респективно монитора на компютъра. Без наличието на отлично функционираща матрица, реално не бихме могли да използвамe своята конфигурация по никакъв начин. Обикновено повредите в тези части на лаптопите настъпват вследствие на невнимателното му използване. Изпускане на лаптопа или падане на тежък предмет върху такава силно уязвима част, каквато е матрицата, може да я увреди много сериозно. На пазара днес са достъпни различни марки евтини монитори, с които да подмените вече повредения такъв. Когато става въпрос за преносим компютър - търсенето на лаптоп на части е популярна практика, чрез която лесно да се сдобиете с нов дисплей за повредения си лаптоп.

Компютърни части втора ръка - лесен начин да спестиш

Наличието на богат асортимент от компютърни части втора ръка значително улеснява потребителя в търсенето на оптимални решения при възникнала повреда с компютъра. Не само наличието на повреда би могла да доведе до търсенето евтини части за компютри. В много случаи потребителите търсят бюджетен вариант да подобрят производителността на своята конфигурация. За целта се доверяват на видео карти втора ръка, допълнителна рам памет ddr3 втора ръка и много други. Редица подобрения за своята работа с компютъра са на разположение за съвременния онлайн потребител - рам памет втора ръка и допълнителни външни хард дискове са част от достъпните решения днес. Наред с употребяваните части за лаптопи и хардуер, смартфоните от бизнес класа на Apple също се нареждат сред търсените продукти на старо - реновирани Iphone се предлагат на много атрактивни цени, при това с отлично качество.