Как да изчислим с колко е намалял живота на лаптоп батерията

Батерията е „сърцето“ на лаптопа и за жалост каквото и да правим, няма как да я спасим от амортизирането, което неизменно се случва с течение на времето.

Само 2 години е живота на литиево-йонните батерии, а този на никел-кадмиевите е още по-краткотраен. Все пак, това което можете да направите, е да спазвате правилото да зареждате батерията тогава, когато зарядът й е около 40%. Изключение се прави, когато батерията е литиево–йонна – в този случай, тя може да бъде зареждана по всяко време, без значение от това какъв е заряда ѝ.

Все пак, имайте предвид, че пълното изтощаване на батерията е вредно и оказва влияние на живота й.

Но как да проверим с колко е намалял живота на батерията на нашия лаптоп?

Това може да стане с помощта на функцията на Windows, чрез която се информираме за ефективността и максималния потенциал на батерията (разгледайте нашите предложения за лаптопи с Windows 10). Използва се функцията powercfq - ENERGY.

Колкото по-стара е батерията, толкова по-малък е нейният заряден потенциал, тоест тя трудно може да достигне до пълния капацитет на една нова батерия.

Как чрез функцията на Windows да проверим колко е капацитета на батерията и колко е намалял живота ѝ?

Това може да стане чрез отваряне на:

All Programs > Accessories > Command Prompt (стартира се с администраторски права)

в прозореца се изписва powercfg -ENERGY и се натиска Enter.

Следва около 60-секундно търсене в системата,  при което се получава репорт под формата на HTML файл. Необходимо е да се отвори и разчете този файл, тъй като той съдържа информация за живота на батерията.

Тази информация включва: модела на батерията или Battery ID, име на производител, Chemistry - тип батерия, Design Capacity – капацитет на батерията и разбира се – основното, което ви интересува – последно пълно зареждане /Last Full Charge/. Сравнява се проектирания капацитет на батерията и максималното зареждане в настоящия момент, в който проверяваме живота на батерията. Резултатът се изразява в проценти, като се установява колко процента е намалял живота на батерията за определено време – примерно 10 %  за 4 месеца.

Кога да сменим батерията?                         

Това не трябва да става веднага след като установите, че тя не работи както в началото или след като установите проблеми и по-бавно и неефективно зареждане. В много случаи е необходимо само да калибрирате вашата батерия. Ако въпреки това работата й не ви удовлетворява, можете да я смените.

За какво трябва да внимавате при смяна на батерията?

Важно е да си набавите батерия от същия производител. Датата на производство на батерията не бива да надвишава 1 година от датата на покупката й. Някои от батериите притежават вградени схеми за идентификация, затова е важно да търсите и купите оригинална батерия, в противен случай, лаптопа няма да я разпознае и тя няма да се зарежда.

Този сайт използва бисквитки