Къде приемат стари телефони за изкупуване? Рециклиране на телефони и смартфони

Убедени сме - започвайки четенето на този текст, мнозина от вас се сещат, че са прибрали старо мобилно устройство някъде в дома/офиса и са забравили за него. Някогашният ви телефон „отлежава” в някоя кутия, чекмедже или дори неясно къде, тъй като преди време просто не сте знаели как да постъпите, когато сте спрели да използвате апарата. Всъщност, може би въпросният GSM е оставен за резерва, а това е и един вариантите на въпроса какво правим със старите телефони. Но когато резервите станат повече, идва време да се отървем поне от част от тях.

Ако апаратът все още има стойност

Продажба през OLX или Facebook Marketplace

Ако мобилното устройство работи, но просто е морално и технологично остаряло, с чиста съвест можете да се опитате да го продадете. Това, което за вас вече не отговаря на изискванията и потребностите, може да свърши работа другиму. Не очаквайте кой знае каква възвръщаемост, важното е, че ще отиде при някого, на когото ще бъде полезно, а вие, освен че ще се отървете от ненужна вещ, ще вземете и минимална сума.

Като първоначална вноска при покупка на нов телефон

Старият смартфон (ако не е твърде стар) може да се използва и като стартова вноска при покупка на следващия телефон. Така новият ще ви излезе по-евтино, тъй като предоставяйки предишно устройство, ще получите отстъпка от цената.

Разгледайте нашите телефони iPhone втора употреба

Рециклиране на стар телефон

Дори и да не функционира, старият телефон може да бъде рециклиран или заменен за ваучер. Мобилните компании и магазините за техника имат схеми за изкупуване на излезли от употреба апарати, тъй като те могат да се използват за рециклиране. Дори и при апарати от предишното поколение – обикновените GSM-и, а не смартфоните, има ценни елементи, които се използват в направата на смартфони.

Първи телефон за детето или играчка-телефон

Ако е работещ, ваш стар телефон може да бъде и първи телефон на детето. Ранното експониране на мобилните технологии в живота на малчуганите не е препоръчително. Но постепенно запознаване е допустимо, особено с устройство, което дори да се счупи, щетата няма да е сериозна. От стария телефон ще има повече полза, когато излезе от онази кутия или чекмедже, в която сте го оставили и забравили преди няколко години.

Какво да НЕ правите със стария телефон? Не го изхвърляйте в контейнера с отпадъци!

Първо, защото е вредно от екологична гледна точка и второ – защото, както вече стана дума, дори и напълно дефектирал апарат може да бъде рециклиран.

Ако не знаете дали старият ви телефон има някаква стойност (със сигурност има, дори и да е минимална), можете да потърсите специалист, с който да се консултирате и да получите съвет. Безсмислено е да пазите устройство, което никога няма да влезе в употреба. Но ако не сте наясно какво да правите с него, не прибягвайте до най-елементарното решение – просто така да го хвърлите в боклука.