Настройка на камера на лаптоп

Настройка на камера на лаптоп

Съвсем нормално е да си задавате въпроси като “Как да стартирам камерата” или “Как да си направя снимка с лаптопа”, особено ако сте неопитен потребител. Няма нищо притеснително, нито пък сложно. Използването на камерата на лаптопа от милиони потребители по целия свят ежедневно е практика от години, дори десетилетия. Новата реалност обаче, при която все по-често се работи дистанционно и от вкъщи, принуди и тези, които не бяха обръщали внимание на възможността за провеждане на видеоразговори и срещи от разстояние, да научат какво им предоставя тя.

Кога се налага да настройваме камерата на лаптопа

Възможно е да се случи точно така. Ако сте закупили лаптоп с лицензирана операционна система, то почти сигурно компонентите са синхронизирани на хардуерно и софтуерно ниво. В този случай няма да има нужда от допълнителни настройки, за да се започне работа с камерата.

 

Ако имате преносим компютър отдавна, но никога (или поне не и скоро) не сте използвали камерата, трябва да проверите дали всичко работи както трябва.

Да се тества камерата на лаптопа не е никак трудно. Тя може да се използва през външно приложение (като Zoom, Viber или Skype например) или чрез социална мрежа, която поддържа видеовръзка (най-често Facebook).

Лесен тест на камера на лаптоп

Ако при осъществяване на видеовръзка чрез гореизброените апликации виждате своето изображение върху екрана, то значи ще го види и събеседникът ви, при започване на разговора – т.е. камерата работи.

Ако обаче виждате черен екран, трябва да се провери от къде идва грешката. Възможно е да липсва съответния драйвър за камера на лаптоп, особено при положение, че камерата е добавена допълнително или пък е заменена оригиналната.

Дали камерата е коректно инсталирана, може да се провери в Диспечера на устройства, или Device Manager. Ако не “светят” символи като “!” Или “?”, а вместо това се изписва моделът на камерата, то по всяка вероятност няма проблем в това отношение. Ако обаче видим удивителен или въпросителен знак, то или компютърът не разпознава видео хардуера или той е дефектен и несъвместим.

 

Не е изключено да има и друг проблем - “изгоряла” камера (рядко се случва) или пък лошо свързване (по-често срещано).

 

Понякога видео устройството не реагира, ако не са зададени необходимите настройки за поверителност. В Windows 10 те могат да се намерят по следния път: Старт > Настройки > Поверителност (Start > Settings > Privacy). В левия панел на прозореца се появява икона Камера / Camera. Трябва да са дадени двете основни разрешения –  лаптопа да има достъп до съответното устройство (Camera access for this device is on) и да се разреши на приложения да достъпват камерата (Allow apps to access your camera).

Може ли да се използва външна камера, вместо вградената в лаптопа?

Разбира се, че може, а и има смисъл, ако външната камера е с по-добри технически показатели, които да подобрят качеството и скоростта на изображението. Всичко зависи от предназначението – за видео разговори може и да няма нужда от допълнително устройство. Ако обаче искате да използвате вашата камера за видеонаблюдение на обект, то детайлът е важен. Това означава, че или вградената камера трябва да предоставя висока резолюция, или пък трябва да се замени с друга, по-добра.

Записване на видео от камерата

Все повече компютърни потребители използват програма за записване на видео от камерата.

Искате да покажете на света какво правите?

Заснемете видео през собствения си компютър и го качете в някоя от известните видео стрийминг платформи (най-често YouTube, Vimeo, Vbox, но не само). Все пак, така се появи цяла нова професия – тази на влогъра!

 

За да бъде задоволителен резултатът - както за заснемащия, така и за тези, които го гледат, със сигурност качеството на картината трябва да бъде безупречно. За целта може да се наложи използването на външна видео камера, ако вградената не покрива желаните стандарти.

Списък с програми за записване на видео от камера:

  • Приложението "Камера" на Windows
  • Apowersoft Free Online Screen Recorder
  • CaptureCast Chrome Screen Recording
  • ManyCam
  • YouCam 7
  • Logitech Webcam Software
  • Yawcam
  • Splitcam

 

Този сайт използва бисквитки