Видове компютри: Гайд за начинаещи

Предлагането на нови, а и употребявани компютри, е доста голямо и съвсем естествено възниква въпроса как да отсеем машината, която си заслужава. И тук става въпрос не само за парите, които ще вложим в покупката й, но и качеството и работата, които очакваме да получим от нея.

Истина е, че можете още сега да изберете и поръчате компютър онлайн, при който всичко звучи супер добре и изглежда, че ще имате наистина голям късмет, ако не изпуснете поредната оферта, но дали е така?

Факт е, че днес се предлагат компютри за всеки потребител и ако имате малко повече време и желание, можете да проучите и да се насочите към точно този клас компютри, от които имате нужда в ежедневието си.

В тази статия ще ви посочим основните видове компютри, които се предлагат на пазара днес.

Бюджетни компютри и лаптопи

Това безспорно са едни от най-предлаганите и най-търсените компютри поради доста ниската им цена. Основното при тях е да се привлекат потребители, които търсят възможно най-евтините устройства, но разбира се, те са за сметка на слаби процесори, доста нискокачествени компонентни и редица други недостатъци.  

Този тип компютри не се отличават с особена мощност и не могат да ви предложат надеждност на работа.

Все пак, ако имате спешна нужда от компютър с който да закърпите положението, но в момента не разполагате нито с пари, нито с време за да проучите пазара, бюджетните компютри и лаптопи могат да ви свършат някаква работа. Разбира се, има и друго решение, което често е по-доброто,  и това е да заложите на компютър втора ръка.  Покупката му няма да ви се отрази съществено на бюджета, но със сигурност реши потребността ви от техника, с която да вършите ежедневните си задачи.

Бизнес клас компютри

Основното изискване към компютрите, чрез които движите и организирате вашата работа, е те да са бързи и надеждни. Когато се говори за бизнес клас компютри надеждността е основен приоритет и показател за висок клас.

За разлика от бюджетните компютри, при тези от бизнес клас не се пестят материали и компоненти - всичко, което се влага в този тип техника, е на високо ниво и с безкомпромисно качество.

Можете да очаквате бърз процесор, достатъчно памет и компоненти, изработени с възможно най-голяма прецизност. Обикновено дизайна на бизнес компютрите не изглежда толкова атрактивен и пъстър, като този на бюджетните компютри, и това е още един белег, че става въпрос за сигурна машина с надеждни показатели. Разбира се, този тип компютри са в пъти по-скъпи, което е напълно разбираемо, при положение, че при тяхното създаване се цели осигуряване на висока ефективност, мощност и бързина.

Геймърски компютри

Те са скъпи, много мощни и съобразени с изискването да издържат на продължително натоварване. Захранващите блокове са пригодени според съответната геймърска машина и нейната обща употреба на електроенергия. Основният акцент при този клас компютри за игри е върху видеокартата, която е основен консуматор сред високия клас геймърски компютри. Ако смятате да играете тежки игри и сте любител геймър или професионалист, вие имате нужда от мощен и специално конфигуриран за гейминг компютър от ново поколение.

Работни станции

Това са висок клас компютърни устройства, които се окомплектоват само с най-доброто и са специално предназначени за по-специфични дейности. С тях се извършват математически изчисления, визуализации, инженерство, 3D проектиране, компютърна анимация, компютърен дизайн. На този етап само три марки предлагат работни станции и това са Lenovo, Dell и HР

В нашият магазин можете да откриете употребявани работни станции, които са тествани и се предлагат с 6 месеца гаранция!

Ако трябва да определим работата на работните станции само с една единствена дума, без да се замислим, тя ще бъде надеждност.