Има ли смисъл да инвестираме в работни компютри втора ръка, за да оборудваме офиса си?

В офиса имаме нужда от оборудване на високо ниво. Затова на пръв поглед изключваме опцията за закупуване на компютри втора ръка с работна цел. Истината обаче е, че пазаруването на техника секънд хенд съвсем не значи, че правим компромис с качеството. Ползите от подобни покупки никак не са малко и съвсем не е задължително при такава сделка да се задоволяваме с продукти от нисък клас.

Най-важният фактор е цената - спестяваме много

Естествено, водещият довод да се насочим към компютри втора употреба за офиса е себестойността на пакета. Цялостно оборудване на работното пространство с напълно нови компютри и компоненти струва скъпо. Затова няма нищо лошо и ненормално в това поне част от апаратурата да е секънд хенд, стига да функционира изправно и да не е морално остаряла.

 

Ако закупуваме в пакет лаптопи втора ръка, излезли на пазара преди 2-3 години, то е твърде вероятно да няма никакъв проблем всичките ни работни компютри да идват от вторичния пазар. Техните характеристики не би трябвало да отстъпват сериозно на най-актуалните предложения. А при положение, че пакетът включва машини, които при излизането си са били над средния клас, то такова решение е несъмнено по-удачно от харчене на пари за нови продукти, но от по-ниска категория. Направим ли сравнението, ще излезе, че за висококачествени компютри втора употреба плащаме също толкова (или дори по-малко), колкото за “пресни”, но орязани версии.

Отлично съотношение на разход и качество

Да го обясним още веднъж с произволен пример. Имаме бюджет от 20 хиляди лева, с който да оборудваме офиса. Ако се насочим към нови компютри над средно ниво, парите ще ни стигнат за 7-8, максимум 10, независимо дали говорим за преносими машини, или за стационарни работни станции. Да, но ни трябват поне 15 работни компютъра - как да действаме? Ако огледаме цените в магазини за компютърна техника за актуални продукти от по-ниския клас, може и да се вместим в бюджета. Но ако ги сравним с характеристиките на употребявани компютри в каталога на PCLife например, виждаме, че секънд хенд решението печели и като спецификации, и като цена.

 

Уточняваме още веднъж, че цитираната сума е примерна. А и за някои дейности наистина се изискват топ компютри от най-ново поколение. Но ако не иде реч за видеообработка, графичен дизайн, 3D проектиране или звукозапис, а основната дейност в офиса е свързана с обработка на текстови документи и браузване в интернет, то и качествени компютри втора употреба ще свършат отлична работа.

Каква гаранция получаваме за закупените продукти?

При закупуване на употребявана техника от доказан магазин като PCLife, то можем да сме сигурни в качеството, което получаваме. Всички машини в каталога на един от най-реномираните магазини за компютърна техника са прегледани, поправени и оптимизирани, преди да бъдат пуснати на пазара. При покупка на такъв десктоп или ноутбук потребителят получава гаранция от 6 или 12 месеца. А такъв сертификат ни върши работа при евентуална проблемна ситуация. При нас можете да намерите още  геймърски компютри и компютри с windows 10, но и отделни компоненти, които ги съставляват като например: видео карти, мишки и клавиатури, процесори, захранвания, RAM паметработни станции, кабели и преходници. Обслужването на високо ниво, бързата доставка и качественият сервиз допълват списъка с напълно адекватни причини да се насочим именно към компютри втора ръка, когато искаме да оборудваме работното място.